Dags för vintersådd
Förr året testade jag vintersådd i plastdunk för för första gången. Jag sådde både perenner, sommarblommor, örtkryddor och prydnadsgräs. Plastdunken blir som ett minidrivhus och skyddar växterna kalla nätter. Inte en enda av mina vintersådda växter frostskadades förra säsongen. När jag vintersår bottnar jag plastdunken med jord blandat med perlit (förra året använde jag grus, det fungerade också bra) och på toppen ett lager såjord som också är blandat med perlit. Sedan är det bara att så, tejpa ihop plastdunken med silvertejp och märka, obs använd vattenfast tuschpenna.
Det finns många fördelar med att vinterså men jag tycker att den stora fördelen är att man sår tidigt i januari till mars när det inte är så mycket annat jobb i trädgården och så kräver de inte någon passning. Framåt slutet på mars och i början på april bör man titta till sina dunkar om det är mycket sol, i så fall kan man behöva vattna lite (dukarna sättes ut utan lock och klarar sig oftast på regn och snö som kommer) så att de små plantorna inte torkar ut. När det blir ännu varmare så tar man bort tejpen och öppnar på locket.
Idag har jag sått Klematisakleja, Grön akleja, Ramslök (misslyckades förra året), Alpmartorn, Gulltörel, Scilla, Echinacea ‘Hot Summer’, Echinacea ‘August Moon’, Echinacea ‘Tomato Soup’, Kungsängslilja, Myskmadra, Bloddtopp, Trollrudbeckia Green Wizard, Echinacea ‘Paradise’ Röd nejlikerot ‘Borisi’, Vit julros, Hybridjulros och Hundtandslilja.
Förra året hittade jag mycket information på denna kanadensiska site och på Ulla Hasselmarks sida. Lycka till om du bestämmer dig för att prova!
/Charlotte
Senaste kommentarer