Blommig fredag – Vårens första rabarberpaj
Jag är fullständig tokig i rabarber, både att äta och att titta på, jag tycker att de är fantastisk vackra och vilka färger sen…
I år har jag testat att driva fram rabarbern genom att sätta två gigantiska murarspannar över två av alla mina rabarberplantor. Det har fungerat jättebra, jag har redan kunnat börja skörda av min rabarber och nu i veckan fick vi förmånen att inmundiga vårens första härliga rabarbersmulpaj. Gud så gott!! Så mjäll och mjuk rabarber har jag inte ätit tidigare.
Det är inte bara jag som är tokig i rabarber. I Yorkshire i England har man en tradition av att odla Forced rhubarb (glasrabarber på svenska) och år 2010 fick Yorkshire Forced Rhubarb statusen Protected Designation of Origin (PDO) av EU kommisionen Protected Food Name Scheme. Andra områden som har liknande statusar är naturligtvis Champange i Frankrike och även Parma i Italien. Rabarbern funkar speciellt bra i Yorkshire med dess kalla och våta vintrar.
Chelsea flower show 2010
År 2010 ställde även sponsorn Welcome to Yorkshire ut en trädgård på temat rabarber på Chelsea flower show som de kallade Crumble Rhubarb and Custard. Ja, vem skulle inte vilja ha en skål med rabarbersmulpaj och vaniljsås på tomten? Det var många åskådare som drog på smilbanden framför Rabarber-trädgården vill jag lova.
Forced rhubarb bakgrund
Att odla Forced rhubarb är en lång tradition i Yorkshire och förr fanns det till och med speciella rabarbertåg som forslade den nyplockade rabarbern till Londons marknader och till och med till Frankrike under skördeperioden som sträckte sig från jul till påsk. Forced rhubarb metoden utvecklades under tidigt 1800-tal och gick till så att man odlade rabarbern de första två åren på fält utan att skörda plantorna. Efter att tvåårsplantorna utsatts för frost placeras dessa i November i mörka uppvärmda skjul där de fick växa till sig. Vid skörd använder man endast levande ljus för att utsätta plantorna för så lite ljus som möjligt, starkt ljus gör att plantorna slutar växa. I slutat på mars är plantan färdigskördad då är rabarberstocken helt slutkörd och får åka raka vägen till komposten.
Varje år i februari hålls dessutom en rabarberfestival i samhället Wakefield.
I år har jag i alla fall provat light-versionen av Forced Rhubarb, men jag plockar nog snart bort mina murarhinkar, jag vill ju att mina plantor skall må bra och producera rabarber många år än. Man bör inte täcka samma plantor år från år, inte mer än vart annat eller helst vart tredje år, har jag läst, för att plantan inte skall förlora sin växtkraft.
Ni som har testat att täcka rabarberplantorna och odla glasrabarber, när brukar ni täcka av? Hur länge skördar ni av plantan? Kommer rabarbern efter avtäckning att växa som vanligt resten av sommaren? Ja, många frågor eftersom det är första gången jag täcker mina plantor. Jag hoppas på många svar från er!
Om du också vill vara med på Blommig fredag så hittar du länken här där du kan kan lägga in länken till ditt inlägg.
Trevlig helg!
/Charlotte
Oemotståndligt! Jag älskar även rabarberkräm med grädde.
Har två plantor som har fått flytta runt pga platsbrist och mår nog inte särskilt bra av detta. Men lite skörd får jag varje år.
Intressant läsning om rabarberodlingens historia!
Hälsar
Marta
Roligt att du gillade mitt inlägg! Trevlig helg!
Rabarber redan… Här får vi nog vänta iaf tre, fyra veckor till innan de går att skörda, men så är de ju inte täckta, heller…
Trevlig fredag!
/ Birgitta
Det var ovanligt tidigt i år pga att jag täckte dem. Men jag tror att jag kommer att kunna börja skörda av även mina andra plantor om 1-2 veckor tror jag, det blir gott. Så här i början hinner man göra av med det som kommer, sedan längre fram växer den mig ur händerna. Trevlig fredag till dig också!
Intressant det där om rabarbern i England.Tror jag sett en film om det där någon gång.Mina har jag i en svart murarhink och den står lite skyddad mot en vägg.Så snart kan jag skörda de första.
Trevlig helg.
Det är speciellt med den första rabarbern. Trevlig fredag kväll och helg!
Spröda fina rabarber. Trodde min hade gett upp, då jag flyttade på den, men den lever. Har inte kommit lika långt som din, men snart. Ser gott ut med rabarberpajen.
Intressant läsning.
Trevlig helg!
Marika
Åh, så underbart det låter med egen glasrabarber! I Stockholm hade jag rabarber, men dom stod väldigt olämpligt och blev dessutom enorma (vi hade kraftig lerjord) så jag försökte gräva bort dom ett antal gånger – utan att lyckas. Här när vi har lätt sandjord så vil dom sig inte alls. Har försökt med tre olika sorter, ingen trivdes…..men jag kanske ska göra ett försök igen.
Visst är det kul att få flygbilder på sin trädgård och Uffe har lovat att komma tillbaka med den när allt är uppvuxet och grönt i sommar. Men snacka om dyr ”leksak”. Tror att den kostade runt 25.000:-!!
KRAM
Susie
Jag hade gjort ett försök till med rabarber, jag har själv sandjord och tycker att de ändå växer på bra ganska bra trots att jag misskött dem med gödslingen. Kram /Charlotte
Rabarber längtar jag verkligen efter, hos mig är det bara en lite rosa bula än. Har inte täckt mina. Dels är de inte bra för det är nog för mörkt nu när lilla huset står för måst hitta en ny plats till dom.
Ha det gott i helgen
Kram Meta
Man blir otålig men får snällt vänta tills naturen vill. Jag såg bilder på nyskördad sparris idag på gotland och mina som inte ens har visat sig… Trevlig fortsatt helg! Kram /Charlotte
Så roligt att läsa! Tack för att du delade med mig. Jag har täckt mina rabarber under några år och de växer enormt även efter jag skördat och avtäckt. (Kraftig fuktighetshållande lerjord). I år vågar jag tyvärr inte täcka eftersom sniglarna tycks invadera allt som de kan gömma sig under och dem vill jag definitivt inte bjuda på rabarber.
Ha en fin helg /Lotta
Roligt att du uppskattade mitt rabarberinlägg 😉 Skönt att höra att de växer som vanligt efter avtäckning! Trevlig fortsatt helg!
Redan!! Älskar också rabarber. Har aldrig täck för att få tidigare skörd, men det verkar inte dumt alls:) Har haft funderingar på att skaffa mig en sort till. Kul läsning förresten.
Trevllg helg!
Ja redan, det är jättehärligt! Roligt att du uppskattade mitt inlägg! Trevlig fortsatt helg till dig!
/Charlotte